Tel: (085) 060 17 15

ACT op het werk


Binnen ACT@Work bieden we interventies op het gebied van psychische klachten op het werk. Denk hierbij aan stress, spanning, angst en piekeren. Maar ook werken met met bijvoorbeeld autisme of adhd. ACT geeft dé tools die je als mens en medewerker nodig hebt om beter om te gaan met obstakels in het werk, belemmeringen in het hoofd en om stappen te kunnen zetten naar wat écht belangrijk is. Anders gezegd: het versterken van de persoonlijke hulpbronnen, zowel in verzuim als preventief. Want je hoeft op dit vlak niet eerst ziek te zijn om beter te worden. Overweldigd worden door onzekerheid, teveel in je hoofd zitten of juist mentaal uitchecken omdat je niet meer weet hoe je de regie kan behouden, zijn hele normale menselijke gedragingen, maar helpen je niet uit verzuim of naar duurzame inzetbaarheid. Met de Acceptance and Commitment T(Therapie, Training & Tools)bied je als organisatie een toegankelijk aanbod aan medewerkers en leidinggevenden om hier beter mee om te gaan.

Het doel van ACT is niet om mensen te ‘fixen’, maar om ze eigenaarschap te laten nemen om stappen te zetten, met dat wat er speelt.

Tools

De verhouding tussen de taakeisen van medewerkers en de energiebronnen die zij ter beschikking hebben om aan die taakeisen te voldoen bepaalt het welbevinden van de medewerker in een organisatie. Dat is de essentie van het Job Demands-Resources Model. Binnen projecten om de duurzame inzetbaarheid te verhogen werken we veel aan het vergroten van de werkgerelateerde hulpbronnen. Maar ook de persoonlijke hulpbronnen van de medewerker spelen hierin een grote rol  

ACT is een vorm van cognitieve gedragstherapie die de persoonlijke hulpbronnen versterkt met een evidence based methode. Door te stoppen met vechten tegen dat wat buiten je bereik ligt en anders leert omgaan met gedachten versterkt ACT de veerkracht, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Samen met de energiegevers uit de organisatie zijn dat in het Job Demands-Resources Model de elementen die zorgen voor meer bevlogenheid, een betere coping t.a.v. uitdagingen, minder verzuim en meer werkgeluk.


Re-integratiecoaching

Verzuimsituaties leiden vaak tot psychologische inflexibiliteit en dat leidt weer tot langdurig verzuim. Allerlei zorgen, mogelijke scenario’s en het vastgehaakt zijn aan de medische klachten maken het moeilijk om ruimte te maken voor wat wél kan en daarmee stappen te zetten in de re-integratie. De focus ligt vaak op het idee dat eerst het probleem opgelost moet zijn voordat iemand weer verder kan in het leven en in het werk. Door te stoppen met de worsteling, de psychologisch flexibiliteit te vergroten en te richten op datgene wat wel waardevol is kan de medewerker weer actief worden en eigen verantwoordelijkheid nemen. Dit draagt bij aan betere communicatie, meer eigen regie, een betere energiebalans en meer veerkracht. 

De individuele coaching bestaat uit 5 gesprekken op de werklocatie, oefeningen in de eigen online omgeving en een concreet ACTieplan. Ook preventief mogelijk!


Grip op werk training

In de grip op werk ACT groepstraining leren je medewerkers om weer de eigen regie over de re-integratie en loopbaan te pakken. De training is zeer geschikt als activerende training bij (dreigend) langdurig verzuim, omdat de focus ligt op het zetten van waardegerichte stappen, ondanks onprettige innerlijke belemmeringen en klachten. In de training gaan we met je medewerkers aan de slag met acceptatie, los komen van moeilijke gedachten, in het ‘hier en nu’ blijven, waarden & zingeving en toegewijde actie. De groepstraining geeft medewerkers handvatten om beter om te gaan met moeilijke situaties. Een voordeel van het werken in de groep is herkenning. Iedereen worstelt, alleen niet met hetzelfde. En de focus ligt op het leren van vaardigheden, niet op het delen van persoonlijke informatie. 

De training bestaat uit een persoonlijke intake,  vier groepssessies van 2,5 uur en een werkmap met oefeningen voor thuis.


Train de (leidinggevende )trainer 

Deze workshop is los te boeken of een waardevolle aanvulling op onze grip op verzuim training. In een dag leer je op een ervaringsgerichte en interactieve manier om de belangrijkste principes uit ACT herkennen en toepassen. Daarmee ben je als leidinggevende in staat om je team op een gedragsmatige manier te coachen en om te reflecteren wat er bij jezelf gebeurt. Met de verschillende werkvormen en tools kun je het op ACT gebaseerde gesprek met hun team kunnen voeren over (team)waarden, (belemmerende) overtuigingen, zelfvertrouwen en gezamenlijke toegewijde actie naar een gewenst teamresultaat.

De workshop bestaat uit één dag op (werk)locatie voor een groep van 10 – 16 leidinggevenden onder begeleiding van 2 trainers. 

Aanbod ACT interventies

© Teamwerklust. Alle rechten voorbehouden. |  Design > Illustration >