Tel: (085) 060 17 15
11 mei 2020

De juiste persoon op de juiste plek

Dit citaat hierboven (het Peter Principle) is een nogal cynische kijk op opwaartse arbeidsmobiliteit. De achterliggende gedachte van het Peter principle is dat werknemers die die uitblinken in hun eigen werk op den duur doorgroeien naar een complexere functie en medewerkers die een functie zitten waar ze niet goed genoeg functioneren stagneren in hun doorgroei.  

Met andere woorden: In veel organisaties krijgen mensen een promotie omdat ze hun werk goed doen en mensen die in hun werk niet optimaal presteren groeien niet door. Is dat logisch? Ja, want we belonen goed functioneren graag, en wat is een mooiere beloning dan een carrière-stap omhoog, met een beter salaris.

De beste medewerker belonen met promotie.

Is het verstandig? Nee, want prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige prestaties in een nieuwe functie. Zeker niet wanneer medewerkers doorgroeien van een operationele functie naar een leidinggevende functie. 

Veel mensen komen op deze manier in een leidinggevende positie terecht waar ze niet op hun plek zitten. En wanneer dat gebeurt ontstaat er een negatieve spiraal: minder goed functioneren, meer verzuim en een team dat niet lekker in zijn vel zit. Een hele goede operationale medewerker zonder leidinggevende vaardigheden (people skills) kan ook een negatieve invloed hebben op het funcioneren en verzuim van andere teamleden.

Toch die goede verkoper promoveren tot leidinggevende?

Wat moet je hier nou mee? Want waarschijnlijk wil je nog steeds die hele goede verkoper als manager. Besef je dat de juiste persoon op de verkeerde plek je al gauw een jaarsalaris kan kosten. Investeer aan de voorkant door een assesment waaruit competenties worden afgeleid en een persoonlijkheidsprofiel wordt opgesteld. Hierdoor weet je waar mogelijke knelpunten liggen en welke begeleiding de nieuwe leidinggevende nodig heeft om het wel goed te gaan doen. Met een investering vanaf € 900,00 zorg je op die manier voor minder verloop, minder verzuim, beter functioneren en een positief effect op het hele team.

Neem contact met ons op of maak een afspraak. Onze deskundigen staan klaar om je vraag te beantwoorden.

© Teamwerklust. Alle rechten voorbehouden. |  Design > Illustration >