Tel: (085) 060 17 15
22 november 2018

Hoe herken je als leidinggevende vroegtijdig werkstressklachten en wat kun je er zelf aan doen?

Veel voorkomende symptomen van een burn-out zijn:

– Minder energie hebben dan gebruikelijk.

– Verminderd contact zoeken met collega’s en/of minder willen     samenwerken

– Sneller verliezen van de controle en/of overzicht in werksituaties

– Meer frustraties uiten (kort lontje) en minder mogelijkheden zien om tot een oplossing te komen.

 

Mocht je deze punten herkennen bij een medewerker, ga dan in gesprek. Klachten verdwijnen niet vanzelf. Aandacht, erkenning en acceptatie van de leidinggevende kan al helpen.

In een gesprek kan de medewerker klachten aangeven die hij zelf ervaart maar niet altijd voor het oog zichtbaar zijn, hierbij kun je denken aan;

1. Slaapproblemen, piekeren

2. Meer (emotioneel) prikkelbaar zijn.

3. Meer pijn ervaringen hebben dan voorheen.

Wanneer de medewerker de signalen aangeeft of herkent is het verstandig om samen op zoek te gaan naar hulp. Inschakeling van de bedrijfsarts binnen 3 weken is een eerste stap, ook volgens de richtlijnen (STECR).

De “coping-stijl” van de betrokken medewerker bepaalt in eerste instantie sterk de reactie van medewerker op de stress die hij ervaart.  (coping: de primaire reactie van de medewerker ten aanzien van het omgaan met stress: zal hij vechten, vluchten of bevriezen? )

In een gesprek geef je enerzijds aandacht aan de medewerker en de situatie waarin hij zit, en anderzijds geef je hem verantwoordelijkheid voor de oplossing. Als leidinggevende kun je faciliteren door te luisteren en ruimte te geven voor oplossingen.

 

“Wees je bewust van het gevoel dat je een stap achteruit wilt zetten, zet juist dan de stap vooruit om het probleem op te lossen.”

Onze adviseurs en coaches kunnen in deze situatie samen met jou langdurige uitval voorkomen. We ondersteunen in gesprekken en bij het zoeken naar de juiste interventies. Ook zorgen we ervoor dat dossiers op orde zijn.

Met onderstaande tips kun je zelf alvast aan de slag:

1. Neem de medewerker serieus en reageer respectvol.

2. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de bedrijfsarts, zodat de medewerker de verwijzing kan krijgen voor goede begeleiding. Vaak kunnen de coaches van Team Werklust de medewerker goed begeleiden, maar als er zaken als depressie of angststoornis meespelen, dan is een verwijzing naar een psycholoog een betere keuze.

3. Geef de medewerker de tijd, maar maak duidelijk afspraken over contact en over starten met aangepast werk.

4. Laat de medewerker dus niet te lang helemaal thuisblijven. De drempel wordt steeds groter en moeilijker. Het lastige hieraan is dat de medewerker in een fase zit dat hij of zij vooral rust wil en dat anders ervaart. Maak het daarom niet te moeilijk, alleen er zijn is in het begin genoeg.

 

Voor vrijblijvende informatie: mail naar info@teamwerklust.nl of bel naar 085-060 17 15

© Teamwerklust. Alle rechten voorbehouden. |  Design > Illustration >